Д-р Гергана Николова: Натискът при лекарите вече се засилва

Общество

04-01-2022, 11:07

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Относно Омикрон общопрактикуващият лекар посочи, че заразява много по-бързо и лесно

При всяка епидемия най-големият натиск е върху личните лекари. Новият щам на COVID-19 - Омикрон, няма да направи изключение и най-много пациенти ще има при общопрактикуващите лекари. Такива са очакванията на д-р Гергана Николова.

"Първо хората се обаждат на личните си лекари и първо от тях се търси помощ. Пациентите на домашна терапия са при нас до момента, в който се излекуват. Има и последващо наблюдение на заразените и изписани от болница, пост-COVID синдромите отново са при личните лекари”, уточни тя.

Д-р Николова обясни, че от Нова година се е увеличил броят на пациентите, които я търсят с положителни COVID проби и с оплаквания. "На много от нас ни се наложи да работим, независимо, че бяха почивни дни. Натискът при нас вече се засилва”, коментира медикът.

Относно Омикрон общопрактикуващият лекар посочи, че заразява много по-бързо и лесно. Поразява повече хората, които са били в контакт с болен или носител. „Затова и очакваме много по-голяма масовост на болните, които ще потърсят помощ”, каза още тя.

По думите ѝ не се спазват никакви мерки, по празниците е нямало и дистанция. "Прегръщаме се, целуваме се, говорим по-близо. Променяме поведението си и затова се заразяваме по-лесно”, заяви д-р Николова.