Кантарджиев: В момента се разболяват хората, които са празнували неправилно Нова година

Общество

06-01-2022, 09:14

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той уточни, че по последни международни данни "Омикрон“ протича по-леко и по-малко засяга белия дроб

"Флурона" звучи страшно, но много рядко се случва някой да е заразен едновременно с грип и коронавирус, като това най-често са хора с увреден имунитет“, каза проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на bTV.

Той добави, че вероятността да се случи е много малка. "Ако изкарате коронавирус, два месеца имате слаб имунитет и можете да изкарате грип. Ако пък изкарате грип, може да хванете коронавирус по-лесно“, каза Кантарджиев.

Той препоръча да се постави бустерна доза ваксина за коронавирус, а уязвимите на грип групи да си поставят противогрипна ваксина.

"Инкубационният период на "Омикрон“ е по-кратък – около 3-4 дни. В момента се разболяват хората, които са празнували неправилно Нова година“, каза проф. Кантарджиев 

По думите му това обяснява бързото разпространение и покачването на заболеваемостта у нас през последните дни.

Кантарджиев уточни, че по последни международни данни "Омикрон“ протича по-леко и по-малко засяга белия дроб. Единственото специфично е, че работодателите трябва да се съобразят с това, че скоро ще липсва много от персонала им едновременно.

"Новият вариант предполага стъпки за намаляване на карантината. Тези, които са ваксинирани могат по-кратък период да са в изолация, защото ваксинираният, дори и да се разболее, той много кратък период отделя вируса и е опасен за другите", каза Кантарджиев.

По думите му е възможно в следващите дни да се обсъди от специалистите в здравното министерство този въпрос. "Мисля, че тези дни може би очакваме една нова заповед на министъра за карантината“, каза Кантарджиев.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"