Алибегов: Изключително грешни послания от политиците към народа и бизнеса

Политика

10-01-2022, 11:49

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Държавата, вместо да ни помага и да дава положителен пример, пречи и разколебава хората от бранша да спазват мерки", заяви той

"Много от нашите членове се разочароваха и спряха да проверяват за зелен сертификат. Държавата, вместо да ни помага и да дава положителен пример, пречи и разколебава хората от бранша да спазват мерки. Те трябва да са за всички. Разделението доведе до хаотично спазване на мерките", това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Той информира, че санкциите за заведенията, в които не се изисква зелен сертификат от клиентите, са 300, 500 и 1000 лева, като размерът на глобата става ясен след наказателното постановление, а първоначално се връчва акт. Самият Алибегов е глобяван два пъти.

Според него изключително грешни са посланията, които изпращат политиците от Народното събрание и Министерски съвет относно зеления сертификат.

Той прпипомни, че браншът никога не е бил против документа, а срещу начина му на въвеждане за 24 часа.

Алибегов е против двойните стандарти, защото на частния бизнес не е дадено време да реагира с въвеждането на тази мярка, а държавните служители и администрацията са получили отсрочка от 40 дни. Същото така в Народното събрание депутатите ще си плащат тестовете, но на останалите служители ще се поемат от държавата, докато останалите трудещи се трябва да си плащат, за да ходят на работа.

"В момента, в който мерките са валидни за всички, ние ще сме първите, които ще ги спазваме. До момента, в който започна дебатът в парламента трябва ли там да се влиза със зелен сертификат, всички ресторантьори спазваха тази мярка. След това има скептицизъм към сертификата", заяви още Ричард Алибегов.

Той добави, че има комуникация с новата власт, но очаква тя да бъде по-задълбочена. Очакват се срещи с министъра на икономиката и на туризма