Доц. Ангел Кунчев: 28 души са карантинирани след КСНС

Политика

12-01-2022, 08:55

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни", каза главният държавен инспектор

"КСНС не е кой знае колко голямо събитие, но продължи дълго и се проведе в сравнително малко помещение. Дали всички ще са под карантина, зависи от епидемиолога, който прави проучването. Общият брой карантинирани след Съвета е 28 души”. Това заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова тв главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. 

Той даде отговор на въпроса кой ще може да се възползва от по-кратката карантина.

"Всичко зависи от това в кой момент ни е връчено предписанието от РЗИ. Това важи само ако сме контактни лица на заразен, но не и ако ние самите сме болни.”

"Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни. Те обаче не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон, както беше при Делта и другия вариант. При него двудозова ваксинация ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза защитата нараства с до 80-85%. Няма 100-процентово предпазване, каквато и ваксина да си сложим - това трябва да е ясно”, допълни Кунчев.

По думите му влиянието на Омикрон расте главоломно и ако карантинираме всички контактни, ще дойде момент, в който цялата страна ще е под карантина.

Според Кунчев три са причините да расте броят на хората, които влизат в болница въпреки, че са ваксинирани - ниският процент на ваксинация в България, малкият процент поставени бустерни дози и това, че Омикрон успява да заобиколи имунитета, създаден от двудозовата ваксинация.

"По новият план, който правителството ще приеме тази седмица, са определени четири етапа, като за разлика от досега, не гледаме само и единствено заболеваемостта, а тежестта - колко са заетите легла в интензивните отделения. Стигнем ли 80% заетост на тези, които можем да разкрием, минаваме на четвърта фаза и учениците минават в онлайн обучение. При 20-25% отсъстващи ученици и учители също. Включително като показател сме вкарали търсещите медицинска помощ",  обясни доц. Кунчев.

Той добави, че властите не са се отказали от тестването на учениците.

“Изобретението на България да въведе антителата като повод за издаване на сертификат е грешка от медицинска гледна точка. Аз съм предлагал поне два пъти досега да бъде отменено. 168 000 сертификати за издадени за антитела. Тези хора не допринасят да овладеем пандемията. Тези хора трябва да се имунизират. Има две неща, с които не съм съгласен, въведени от предишния екип на МЗ. Първото е въвеждането на антитела като показател, а второто е да се издават сертификати след първа доза ваксинация”, каза доц. Кунчев.