Петков: Няма да отменяме зеления сертификат

Политика

12-01-2022, 16:03

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Премиерът съжалявал, че е под карантина, с удоволствие щял да иде площада

Много съжалявам, че в момента съм под карантина, иначе аз бих бил в момента на площада да разговарям с протестиращите". Това каза в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" премиерът Кирил Петков.

"По принцип уважавам формата на протест, защото това е начин да се изрази несъгласие с нечия политика, въпросът е в тази форма на протест да не пострадат невинни хора и от протестиращите, и от хората на реда. Съжалявам, че има няколко пострадали човека", каза Петков.

Премиерът обяви, че в петък, когато изтича неговата карантина, кани 10 представители на протестиращите на разговор.

"Темата, която трябва да дискутираме, не е нещо друго освен има ли по-конструктивни мерки, които те имат идея да дадат как да управляваме следващата Covid вълна и увеличаването на ваксинацията, което за мен е основополагащ начин да преодолеем следващата криза, която идва за съжаление в най-къс порядък. Това, което бих призовал, е просто да ме изчакат до петък", каза той.

Петков обясни, че мерките на правителството отсега нататък ще се определят по възможността на болниците да приемат пациенти и броя на интензивните легла в здравната система. Той беше категоричен, че зеленият сертификат няма да бъде отменян, но изрази тревога, че болниците няма да имат капацитет, за да посрещнат по-голям брой заразени с Covid-19. И отбеляза, че ако над 80% от интензивните легла бъдат заети, ще се наложи да бъдат взети допълнителни мерки.

Петков допълни, че приоритет на правителството е учениците да учат присъствено, но компромиси със здравето на хората няма да се правят.

"Фазите са 50%, 60%, 70% и 80% на интензивните легла. Вече, когато се стигне до ниво 80%, тогава ще дадем едноседмична ваканция, но няма да бъде продължително онлайн обучение, защото резултатите показват, че онлайн обучението не дава добри резултати, на които едно време се надявахме", подчерта Петков.