Проф. Ангелов: Минчев дължи отговори, с действията си "обезглави" държавата

Политика

13-01-2022, 13:10

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Нелепа е ситуацията с теста на председателя на парламента Никола Минчев, заяви бившият здравен министър

"Искам да коментирам пред вас, бих казал, нелепата ситуация с председателя на парламента. Днес сутринта разбрахме, че той е бил посетен от лекар, тоест тестът му е взет вкъщи. Така казва пиарът на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ и на партията. Консултативният съвет при президента свърши в 19:40. Приемаме, че оттам той е тръгнал към къщи и се е прибрал някъде към 20 часа. Извикан е лекар, който е дошъл в 20:15. Взима за пет мГинути теста и след това се връща в болницата, тоест още 15 минути. Става 20:30 и оттук нататък започва технологичното време за изработка на PCR. И в 21:20 телевизия съобщава, че този PCR e положителен. Абсурдно е да се случи такова нещо“. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов по повод положителната проба за коронавирус на председателя на парламента Никола Минчев, за която стана ясно след Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев в понеделник.

"Коя е лабораторията, която го е направила или кое е лечебното заведение и кой е бил дежурният вирусолог, лекар, който е валидирал теста?", попита проф. Ангелов "Ако нямаме дежурен лекар по това време на денонощието, в случая извън работно време, тестът е невалиден", допълни той.

"Възможностите са две – или тестът е направен след КСНС, но PCR-ът не може да излезе за толкова бързо време. Технологичното време в зависимост от апарата, има апарати, които го правят много бързо, но такива апарати има на много малко места в София, обикновено е два часа, или тестът е взет преди КСНС", отбеляза бившият здравен министър. "Ако тестът е взет преди КСНС, той е имал симптоми преди КСНС, и появата му е безотговорно поведение“, категоричен е проф. Ангелов.

По думите му този тест е свален от системата HIS.bg, която е за тестовете, които се качват от лабораториите, които имат договор с министъра на здравеопазването да извършват това изследване.

"Именно, защото вечерта няма дежурни лекари, тестовете се качват сутринта в системата, когато се валидират от лекар, който има правото да го прави. Във всеки друг случай това е спекулация“, подчерта той.

Според проф. Ангелов Никола Минчев дължи отговори на тези въпроси, именно защото е председател на парламента и „с действията си в крайна сметка държавата беше обезглавена“.

На въпрос защо е отишъл лекар в дома му и дали причината е, че е председател на парламента, депутатът от ГЕРБ-СДС посочи: "Така каза сутринта техният пиар, че той има право да ползва такива предимства, защото е председател на парламента. На практика всеки български гражданин действа по друг начин“.

"Вижте, тук има сериозни морални проблеми и аз считам, че те трябва да бъдат изяснени“, категоричен бе той.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"