СЗО: Омикрон е особено опасен за неваксинираните

До 6 януари Омикрон е бил идентифициран в 149 страни по света

Щамът Омикрон е особено опасен за неваксинираните, предупреди Световната здравна организация, предаде БНТ. Според организацията световният ръст на заразените се дължи именно на Омикрон, който е в пъти по-заразен от досегашния доминиращ щам - Делта.

Над 15 милиона случая на новозаразени бяха регистрирани миналата седмица, и то само като официални данни. Счита се, че има още милиони заразени, но нерегистрирани случаи.

"Докато Омикрон причинява не толкова тежко боледуване колкото Делта, той остава опасен вирус – особено за тези, които не са ваксинирани", заяви на пресконференция ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

По думите му огромното мнозинство от хората, приети в болници, не са ваксинирани.

Въпреки че ваксините остават много ефективни за предотвратяване на смърт и тежко заболяване, те не предотвратяват напълно предаването, смята ръководителят на Световната здравна организация.

"По-бързото предаване означава повече хоспитализации, повече смъртни случаи, повече хора без работа – включително учители и здравни работници, както и по-голям риск от появата на друг вариант, който е дори по-предаваем и по-смъртоносен от Омикрон. Броят на смъртните случаи се е стабилизирал от около 50 000 на седмица", добави Гебрейесус.

Планът на Световната здравна организация включваше всяка страна по света да ваксинира поне 10% от населението си до края на септември 2021 година, 40% до края на декември и 70% до средата на 2022 година.

Но 90 държави все още не са достигнали 40%, а 36 от тях все още не достигат границата от 10%, каза още Тедрос Аданом Гебрейесус.

До 6 януари Омикрон е бил идентифициран в 149 страни по света.