Проф. Ива Христова: Омикрон вече доминира у нас, пикът ще е към края на януари

Има и десет доказани случаи на деца

Вариантът Омикрон на Covid-19 вече доминира у нас, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Има и десет доказани случаи на деца.

"Изследваните проби са към 5 януари, но данните са категорични, Омикрон доминира", заяви проф. Христова, цитирана от БНР. "Четиридесет процента от секвенираните проби са с Омикрон. Напредва и като брой, и като разпространение. Пикът ще е към края на януари", прогнозира тя.

Пробите са от 10 области на страната.

"Все още е рано да се каже дали протича по-тежко при изследваните проби от пациенти", допълни проф. Христова.

Тя посочи, че при хората с хронични заболявания има риск от развитие на двустранна бронхопневмония. По думите ѝ вирусът може да протече и без сериозни усложнения.

"Омикрон предимно засяга горните дихателни пътища и ако премине неусложнен, остава с тези симптоми, които се касаят – хрема, кихане евентуално, дразнене, болки в гърлото, отпадналост, много характерна отпадналост, температура, която може да не е много повишена – 37,5-38 (градуса по Целзий).", отбеляза проф. Христова.

Има и потвърдени 10 случая на деца.

"От последните случаи имаме деца на година, на две и на три. Тоест съвсем малки деца“, каза проф. Ива Христова.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"