Постоянен арест за убиеца на младия мъж в кв. “Люлин”

Крими

14-01-2022, 16:53

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Софийски градски съд (СГС) уважи искането на Софийска градска прокуратура (СГП) за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 24-годишния Д.Г., привлечен към наказателна отговорност за убийството на 32-годишния И.И., извършено на 09.01.2022 г. в столичния квартал „Люлин“.

Досъдебното производство по случая е започнато на 17.11.2021 г. в условията на неотложност и се води в СДВР под ръководството и надзора на СГП.

В хода на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК, поради което на 10.01.2022 г. на Д.Г. бе повдигнато обвинение за престъпление по чл. 115 НК и бе постановено от наблюдаващия прокурор задържане на обвиняемия за срок до 72 часа. СГП му наложи и забрана за напускане на пределите на Република България.

Според събраните до момента по делото доказателства Д.Г. еднократно намушкал с нож И.И. и така умишлено го умъртвил. Непосредствено след извършване на престъплението Д. Г. избягал, като се оттеглил в неустановена посока. Поради това беше обявен за общодържавно издирване, след което на 11.01.2022 г. се е предал сам на органите на МВР.  

Съдът прие мотивите на прокуратурата, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че Д.Г. е извършил престъплението, за което е обвинен, и че е налице реална опасност както да се укрие, така и да извърши друго престъпление, ако спрямо него не бъде взета мярка за неотклонение "задържане под стража". Съдът обсъди събраните по делото доказателства като взе предвид предходното осъждане на обвиняемия и високата обществена опасност на деянието и дееца.

Определението за вземане на най-тежката мярка за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.