Акад. Денков: Амбицията е децата да завършат учебния срок присъствено

Общество

15-01-2022, 11:06

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него трябва да сме готови за много бързо нарастване на новозаразените

Децата да завършат учебния срок присъствено в училище - такава амбиция си е поставило министерството на образованието, заяви ресорният министър акад.Николай Денков пред БНТ.  

Според него новият план за справяне с пандемията е адекватен на сегашната ситуация и позволява спирането на присъствения учебен процес единствено там, където това наистина е необходимо.

Логиката е, че ако има проблем с паралелка, с училище, се затваря локално, а не в цялата страна както преди. Имаше случаи на директори на училища, които казват: „При нас не е имало нито един заразен ученик или учител, а пък си седим затворени.“

"Очакванията са, че Омикрон ще доведе до повече болни деца в училище, но това не е нещо извънредно, защото процентът заболели деца се увеличи леко и при навлизането на Делта“, заяви Николай Денков.

Новото, според него, е че трябва да сме готови за много бързо нарастване на новозаразените.

По думите му ако не е бил новият план за пандемията, а се гледа броя на случаите, София е трябвало вече да бъде затворена.

"При положение, че все още има легла и възможност за лечение на пациентите сега, няма защо да затваряме града“, каза Денков.

Той припомни,  че родителите разполагат с възможност да задържат детето си на онлайн обучение вкъщи, ако имат притеснения, свързани с вируса.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"