Българският лекарски съюз: Крайно време е конспиративните теории да бъдат оставени настрана!

Общество

15-01-2022, 13:32

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Българският лекарски съюз излезе с позиция относно дискусията н правителството и парламента за „зелените сертификати“, както и относно Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Ето текста на позицията:

Български лекарски съюз с недоумение следи събитията от последните дни, дискусията, която се води “за“ и “против” зелените сертификати и дебатите за това какви трябва да бъдат въведените мерки за овладяване на епидемията от Covid-19 у нас.

За пореден път, на фона на засилващия се натиск върху здравната система, на фона на близо 33 000 загубени човешки животи, сред които и тези на над 170 колеги - медици, ставаме свидетели на това как науката и фактите бяха оставени на заден план.

За пореден път, ставаме свидетели на това как, давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения. Внушение, което не отговаря на истината. Крайно време е конспиративните теории да бъдат оставени настрана! Работа, но и задължение на медиците е да представят безпристрастна и научно доказана информация.

Затова, ние от Български лекарски съюз категорично и за пореден път заявяваме:

Ваксината е единственият известен засега начин да се защитим от коварната болест. Ние, лекарите, вече дадохме пример и над 75 процента от нас се ваксинираха, заедно с преболедувалите колеги, защитените медици сме около 90 на сто.

Зеленият сертификат не трябва да бъде отменян, особено по време на разгара на петата вълна. Нещо повече - у нас той беше въведен със закъснение.

Не на последно място: БЛС заявява своята готовност да излъчи свои представители, притежаващи нужната експертиза и познания, в работната група, която ще бъде сформирана от министър-председателя Кирил Петков за обсъждането на мерките в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.