Новак Джокович плаща половин милион долара за разноски по делото в Австралия

Спорт

16-01-2022, 12:33

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Новак Джокович определено преживява един от най-лошите дни в живота си. Освен, че съдът в Австралия разпореди той да бъде депортиран и не уважи жалбата му, сърбинът ще трябва да плати разходите по делото. А сумата за тях е впечатляваща!

Ноле трябва да отдели 500 000 долара, съобщават медиите в Сърбия.

В решението на тримата съдии от Федералния съд влезе и клауза за покриване на всички разходи, направени по случая.

Малко или много са тези 500 000 долара? Според авторитетното списание "Форбс", състоянието на Джокович се оценява на 220 млн. долара. През 2021 г. сърбинът е спечелил 34,5 млн. долара, а през цялата си кариера - 154,8 млн. долара.

Сърбинът заяви, че няма да обжалва решението и ще се прибере в Европа. Джокович ще се качи на самолет за Дубай в 13:30 ч. българско време. След това вероятно ще кацне в родината си.

Джокович опита да влезе в Австралия на 6 януари на базата на специално медицинско изключение, тъй като на 16 декември е дал положителен резултат на PCR тест и може да не се ваксинира до 16 май 2022 г.

На летището обаче граничните власти не приеха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти.

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран.

След няколко дни в размисъл, министър Хоук най-после излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина.

Депортацията на тенисиста означава, че той няма да може да играе на Откритото първенство на Австралия. Надеждата на Джокович беше да спечели 10-та титла в Мелбърн и по този начин трофеите му от Големия шлем да станат 21. В момента той, Рафаел Надал и Роджър Федерер имат по 20.