Прогноза: Повишението на цените на горивата ще продължи

Общество

16-01-2022, 17:49

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев

У нас цените на бензина и дизела от януари миналата година сравнено с този януари, са с 25% нагоре. С колко още да очакваме, че ще се покачат цените на горивата - темата в ефира на БНТ коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

"Обикновено съм свикнал да давам оптимистични прогнози и се страхувам, че в момента не мога да го направя. Ръст за последната седмица или 10 дни от новата година има ежедневно и някакси на този етап оптимизмът е сравнително замразен. Толкова е особена пазарната ситуация на международния пазар, че по-скоро говорим за спекулативни твърдения и оценка на най-различни факти и обстоятелства в световен мащаб. Докато имаме нестабилна енергийно ценообразуване в Европа, в това число на ел. енергия и природен газ, енергийнитре ресурси, които могат да ги заместят донякъде, каквито са бензина, дизеловото гориво и пропан бутана, също ще бъдат относително скъпи", обясни Терзиев.

"Прогнозата е към повишение, но не бих се ангажирал с конкретни числа. Ние всички изпитваме притеснение, когато продуктите, които предлагаме, са с високи цени, защото така притесняваме потребителите и ги отблъскваме", обясни той.

"Нашата прогноза е, че от януари 2023 г, е твърде вероятно само от акциз да видим цени, които започват с цифрата 3", уточни той.