Очаква се до 20% скок в цените на лекарствата у нас

Общество

17-01-2022, 11:04

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов

"Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои медикаменти - той отразява инфлацията". Това заяви в ефира на "Твоят ден" по Нова тв председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. 

Според него най-голям скок в цените се очаква да има при медикаментите, които се продават без лекарско предписание. "Законът обаче ограничава увеличаването на цените по НЗОК. При козметиката и хранителните добавки може да има неограничено повишение на цените", обясни Костов.

Той информира, че проблемът с дефицита на медикаменти става все по-голям. "Почти цялата група антикоагуланти я няма. 373 лекарства са забранени за износ към момента. Причините са основно производствени. Потреблението е нараснало в пъти. Редица лекарства сега се използват за лечение на COVID, а преди - само за специфични случаи, като например тези за астма", подчерта фармацевтът. 

По отношение на компенсациите той сподели, че такива има за всички бизнеси. "Платихме над 30 000 лева повече за ток в сравнение с миналата година. Вероятно ще търсим увеличаване на размера на помощите, но предстои да обсъдим това в бранша", изясни фармацевтът.

По думите му няма единна цена за тестовете за коронавирус, тъй като тя зависи от техния вид и произход. "В България няма дефицит на тестове. Най-скъпите струват 15 лв., но има такива и под 10 лв.", посочи Николай Костов.