В Гърция анулират сертификати

От 1 февруари почти един милион гърци ще бъдат с анулиран сертификат за ваксиниране

В Гърция започва анулиране на сертификати за ваксиниране поради изтичане на допустимия срок след втора доза, предаде кореспондентът на БНР.

Министерството на здравеопазването предупреждава, че от 1 февруари почти един милион гърци ще бъдат с анулиран сертификат за ваксиниране поради изтичане на 7 месеца след втората доза от имунизацията. След тази дата те трябва да представят отрицателен антигенен тест за посещение на обществени места. Властите приканват да се постави бустерна доза. Здравните власти отчитат 35% спад на новозаразените, но остава висок броят на починалите.

Активна кампания се води сред родителите да ваксинират децата си, защото според здравните експерти вариантът Омикрон засяга активно младите до 17-годишна възраст. Отвориха извънредно специализирани центрове на всички гръцки острови, където педиатри поставят ваксини.

Проблем пред здравните власти в Гърция е силното разпространение на коронавируса след монасите в манастирите на Света гора. Смъртните случаи са вече 40, а ваксинирани са само 30% от монасите. Игумените на манастирите се опитват с агитация да склонят монасите да се ваксинират. Прокуратурата разследва дали монасите умишлено агитират вярващите срещу имунизация.