Петков каза кога ще отпадне зеленият сертификат у нас

Общество

21-01-2022, 19:21

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Зеленият сертификат ще отпадне при 60% ваксинация или при 5% заетост на интензивните легла

“Отваряме дискусията и имаме предложение за премахване на зеления сертификат за вътре в страната в момента, когато един от два критерия се постигнат – ваксинация от 60% (с първите две дози) и ако всичките интензивни легла в страната паднат на 5% или надолу заетост от Covid-19. С други думи, когато вълната е преминала, тогава зеленият сертификат предлагаме да отпадне. Това е предложение, което ще се дискутира в следващите дни“, това обяви премиерът Кирил Петков на специална пресконференция.

"Оптимизирахме и клъстерите, които работят заедно в 5 региона. Възможността дава шанс в области, които имат ниски нива на интензивни легла, да прехвърлят при висока заетост интензивните случаи към съседните области. Така ще намалим риска да затваряме отделни области. Добрата новина е, че засега вариантът на Covid-19 не води все още до високи нива на заетост в интензивните легла“, добави Петков.

"Регион 1, който включва Благоевград, София град, София област, се очаква след 5 дни да влезе в етап 3, което започва с ограничителни мерки, както и регион номер 5, който включва област Ямбол, също и там влизаме в етап 3, което означава, че ще влезем в меки, но ограничителни мерки след 5 дни. За всеки един такъв регион поне 5 дни предизвестие ще даваме“, заяви още Петков. 

"За пътуване навън ще се съобразяваме с европейките мерки", допълни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Засега у нас не се приемат промени в срока на действие на сертификата, нито с този за бустерната доза, нито този за антитела", каза той.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"