Захариева: Необходим е консенсус и предвидима външна политика

Политика

22-01-2022, 11:03

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Когато се задава критична ситуация като тази около Украйна и Русия и днешният случай с НАТО, тогава се доказва, че е необходимо да търсим консенсус. Това коментира бившият външен министър Екатерина Захариева в "Панорама".

По отношение на националната сигурност, външната политика и интересите на България, независимо от кое политическо семейство сме и дали сме в управление или в опозиция, трябва да имаме дългосрочна, последователна предвидима външна политика, категорична е Захариева.

„Месец и половина мина, откакто Руската федерация публично оповести проекта за споразумение, което изпраща с НАТО. В него пише същото, което казаха поименно посочвайки България и Румъния“, допълни тя.

Днес след изявлението на руското външно министерство, чакахме няколко часа да има реакция на българското правителство.

Тогава предложихме нещо много конструктивно и то не беше, за да влизаме в конфронтация. Напротив, беше, за да чуем ясна позиция на правителството. В резултат, на което премиерът дойде и каза позицията си, коментира Захариева.

По думите й е време за Консултативен съвет за национална сигурност по тази тема.

Според Захариева правителството няма решение при тежка ситуация дали ще приеме допълнителна съюзническа помощ на наша територия.