Захариева: Необходим е консенсус и предвидима външна политика

Политика

22-01-2022, 11:03

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Когато се задава критична ситуация като тази около Украйна и Русия и днешният случай с НАТО, тогава се доказва, че е необходимо да търсим консенсус. Това коментира бившият външен министър Екатерина Захариева в "Панорама".

По отношение на националната сигурност, външната политика и интересите на България, независимо от кое политическо семейство сме и дали сме в управление или в опозиция, трябва да имаме дългосрочна, последователна предвидима външна политика, категорична е Захариева.

„Месец и половина мина, откакто Руската федерация публично оповести проекта за споразумение, което изпраща с НАТО. В него пише същото, което казаха поименно посочвайки България и Румъния“, допълни тя.

Днес след изявлението на руското външно министерство, чакахме няколко часа да има реакция на българското правителство.

Тогава предложихме нещо много конструктивно и то не беше, за да влизаме в конфронтация. Напротив, беше, за да чуем ясна позиция на правителството. В резултат, на което премиерът дойде и каза позицията си, коментира Захариева.

По думите й е време за Консултативен съвет за национална сигурност по тази тема.

Според Захариева правителството няма решение при тежка ситуация дали ще приеме допълнителна съюзническа помощ на наша територия.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"