ГЕРБ: Това е първото българско правителство, което няма управленска програма (Видео)

Политика

22-01-2022, 13:28

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според бившите управляващи новата план-сметка отдалечава България от членство ѝ в Еврозоната

Oт ГЕРБ направиха коментар на актуалната обстановка в страната.

"За първи път в историята ми се случва да говорим за бюджет за по 2-3 месеца“, заяви лидерът на партията Бойко Борисов по време на брифинг. 

"Това е първото българско правителство, което няма приета управленска програма, както и стратегически цели, които ще преследват. Само на базата на внесения сега бюджет дефицитът за тази година се предвижда да бъде 4,1 на сто, но това не е истинската цифра, защото в края на миналата година бяха изписани като касов разход над 2 млрд. лв. и вероятно ще стигне до около 6 процента", каза от своя страна Кирил Ананиев. "Имам 30 години стаж в МФ и нямам спомен бюджетът да се прави по този начин, като изключим 1997 год., когато се правеше бюджетът всеки месец. Не бих желал да се връщаме към тази стара практика", допълни той.

Другото, което Ананиев заяви, че го притеснява, е обявяването за теглене на държавен дълг от над 7 милиарда лева, а всяка друга година по нови 9 милиарда лева. Той уточни, че изплащането на тези дългове ще става или с увеличение на данъците или с тежка дългова спирала. Ананиев отбеляза, че все още не се знае какъв дефицит ще дойде при очакваната актуализация в средата на годината.

Делян Добрев от своя страна показа графики, на които се виждат дълговете на страната, като през 2024 година цифрата ще достигне над 40 милиарда лева. 

По думите на бившия финансов министър всичко това, което се случва в момента все повече ни отдалечава от приемането в еврозоната.

"Длъжен съм да предупредя българите: когато се усетите и разберете за какво става въпрос след тези възторжени тържества ще разберете, че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки следващ ще ви стиска с колана и ще ви предлага постни пици, докато си оправим бюджетния дефицит. Длъжен съм да ви предупредя, че ще платим горчиво за това, което сторихме. На тези млади момчета искам да кажа: за два месеца ви изчезнаха 4 милиарда от сметките? Та вие откраднахте 4 милиарда? Ами ако са 8? Защо тихомълком взимате дългове по половин милиард всяка седмица?", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"12 години ГЕРБ държаха цените на тока на 80 лева, а новите управляващи дойдоха със заявката, че са по-образовани. Самият Радев казва, че корупцията води до спад в инвестициите, а днес имаме 50% спад, това е достатъчно“, допълни лидерът на ГЕРБ и подчерта, че няма нещо което да не е поскъпнало - единственото, което нараства е външния дълг.

Вижте повече във видеото: