Корнелия Нинова потвърди оставката си

Политика

22-01-2022, 15:05

Снимка:

БСП

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Започна 50-ият конгрес на БСП, на който трябва да стане ясно дали оставката на лидера Корнелия Нинова ще бъде констатирана и дали тя остава лидер на партията. Пред форума Нинова потвърди подадената оставка. Тя помоли да не се изпращат призиви за отмяната на прекия избор за лидер.

„Днес я потвърждавам пред вас и моля да се спре с всички манипулации и спекулации по тази тема“, заяви Нинова. „До конгреса са постъпили писма за отмяна на пряк избор. Моля не правете това. Не отнемайте на членовете най-демократичното, модерното и свободното право. Всеки да може да гласува за своя лидер. Не отменяйте прекия избор“, настоя Нинова. "Резултатите от изборите и моята оставка, която е факт, не трябва да пречат на бъдещето на БСП и на България", каза тя. 

"Изборите през миналата година се проведоха в условията на извънредна епидемиологична обстановка. Това повлияя изцяло на процесите в страната, в няколко насоки.  Първо създаде проблеми при провеждането на предизборната кампания, възпрепятства се възможността да се прави кампания очи в очи, което е нашата сила. Второ – оказа влияние върху избирателната активност.
Тези обективни факти се отразиха и на резултатите на БСП“, каза Нинова. Сред причините за катастрофалната загуба на партията на изборите тя изтъкна и машинното гласуване

Очаква се на заседанието да бъде констатирана оставката на Нинова, а след това, както е по устав, да се насрочи пряк избор до 60 дена след конгреса. Трябва да се определи и кой зам.-председател на партията ще води БСП във времето, през което трае процедурата по прекия избор.