Пандемията: Най-малко 40 монаси на Атон са починали

От общо 1800 монаси около 1000 са болни и само 500 са ваксинирани

Най-малко 40 монаси на Атон са починали от Covid-19. От общо 1800 монаси около 1000 са се разболели и само 500 са ваксинирани, пише гръцкият вестник Ta Nea, цитиран от Фокус.

Игуменът на един от манастирите - архимандрит Вартоломей каза пред вестника, че се смята, че повече от 40 монаси са починали от Covid-19, двама от които в сряда, като добави, че някои монаси са били хоспитализирани и настанени в интензивни отделения.

Вестникът пише, че един манастир е под карантина, два или три манастира са затворени за вярващи, а сред постоянните жители на Атон има 400 монаси от Сърбия, Румъния, България и Русия, които категорично отказват да бъдат ваксинирани дори когато някои са се разболяли, са поискали лекари от Белград, защото не са пожелали да бъдат лекувани от гръцки лекари.

Според Ta Nea, както и според други гръцки медии от предишни периоди по време на пандемията, в Света гора има по-възрастни монаси, които са категорично против ваксинацията и са най-гръмогласните сред антиваксърите, а също така съветват вярващите, които ги посещават, че не трябва да се ваксинират.

След изказванията на монах от Света гора, че има монаси–антивакъри, които с реториката си призовават вярващите да не се ваксинират и са отговорни за много смъртни случаи, преди дни прокуратурата в Солун реагира и започна разследване за евентуално разпространение на фалшиви новини.