Кунчев: Тази вълна няма толкова лошо да удари здравната система, колкото икономиката

Архив

22-01-2022, 20:54

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той очаква след края на февруари ситуацията с COVID-19 да се нормализира

"Тази вълна няма толкова лошо да удари здравната система, колкото икономиката. Представете си едно производство, каквото и да е то, в което отсъстват 20-30 до 35%. То на практика се срива. Така че по-скоро това е проблемът", обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Диана Найденова в „Карай направо” по Нова телевизия. Той допълни, че очаква след края на февруари ситуацията с COVID-19 да се нормализира.

"Очевидно е, че в момента катерим тази вълна, това не е особена изненада. Това, което започна във Великобритания и се пренесе в Западна Европа, дойде и при нас. Изненадата по-скоро е, че не се учим особено от грешките си и продължаваме да правим неща, които сме повтаряли и които очевидно пречат на ефективната борба”, каза главният държавен здравен инспектор.

По думите му на база на досегашния ни опит никой не може на 100% да твърди, че няма да има нов щам на вируса след Омикрон.

"Какво пречи да се получи такава промяна в антигенния състав, че да се срещнем с чисто нов щам, срещу който нито ваксините ще работят, нито бързите тестове ще го разпознават”, коментира Кунчев.

Но допълни: „Коронавирусът в рамките на две години използва целия си капацитет да ни занимава със себе си. Време е по нормалния еволюционен път той да свикне с нас и да стане не толкова патогенен, да се превърне в една обикновена респираторна инфекция, с каквито се срещаме през зимния сезон много и когато го караш горе долу 3-4 дни на крак, това няма да прави впечатление на никого и няма да налага строги мерки. За мен ключовата дума е ваксинация”.

Кунчев коментира и прогнозите на математиците за по 40-70 000 заразени на ден. „Вероятно малко са предозирани. Според мен и в момента заболеваемостта е достатъчно висока. Имаме активен епидемичен процес в големи градове – София, Благоевград, Бургас, Пловдив. Кой знае какви по-различни цифри от тези, които сега виждаме, няма да видим”, каза той. И посочи, че според математиците реалната заболеваемост е около 2 и половина до три - три и половина пъти от тази, която официално се регистрира. „Така че ние и сега ги имаме тези 30-40 000 заразени на ден”, отбеляза доц. Ангел Кунчев.

Той коментира и новия план на държавата за справяне с пандемията и това дали незаетите интензивни легла трябва действително да са водещ фактор при овладяването на ситуацията.

"Нямаше да съм съгласен, ако това беше единственият фактор. Тежестта обаче е разпределена така, че да имат еднакво значение и заетостта на леглата и то не само интензивните, но и заболеваемостта. Това дава доста ясна представа. Следя и заболеваемостта по области и като виждам на базата на този многофакторен критерии – нещата почти съвпадат”, посочи Кунчев.

Кунчев коментира и заканите на лидера на „Възраждане”, ако не отпаднат мерките да обсадят сградата на Министерския съвет.

„Никой не трябва да се поддава на такъв рекет, защото това не води но нищо. Ако я докараме дотам като държава улицата да определя какво трябва да се прави и какви мерки трябва да се вземат - по-добре да вдигаме ръце и да се предаваме. И сега мерките не са кой знае колко ефективни, но ако хора неспециалисти започнат да дават съвет какво да става и едва ли не да притискат правителството – няма да се случи нищо добро”, категоричен бе той.