Делян Добрев за проектобюджета: Парите в държавата не стигат за следващата година

Политика

23-01-2022, 11:29

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Делян Добрев: Правителството работи, за да фалира „Булгаргаз“

Според него в следващите три години дългът ще нарасне с 20 милиарда лева

"Дефицитът за следващата година е един от най-големите за последните 12 години – парите в държавата не стигат за следващата година и то не стигат много милиарди“, заяви пред БТВ Делян Добрев от ГЕРБ.

„Не е вярно, че се е крадяло през годините или сега 2 пъти повече се краде. Личи си и по средносрочната фискална рамка за държавата, че парите няма да стигнат за следващите 3-4 години“, добави той. Според него в следващите 3 години дългът ще нарасне с 20 милиарда лева и ще стане 50 милиарда лева. „7,3 милиарда заложен дълг имаме за тази година. Това, че ще се взимат големи заеми и ще се харчат огромни средства, защото разходите нарастват незнайно защо, но нарастват с огромни темпове, това огромно харчене от страна на държавата - налива масло в огъня, това увеличава инфлацията, това не я намалява“, каза още Добрев.

Той коментира и че 4,1% дефицит за новата година е твърде много, защото по маастрихтските критерии е до 3%.

"Ако искаме да влезем в еврозоната, с този дефицит няма да стане, защото е прекомерен и проблемът не е само в него. 9 и 10% са очакванията за инфлацията за март и февруари и този критерий не ни позволява да влезем в еврозоната. Безразборно харчене виждаме в бюджета и това увеличава инфлацията“, каза още Добрев.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"