Николай Василев: Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години

Политика

24-01-2022, 09:08

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според неговите изчисления дефицитът ще достигне 8% и ще трябва да забравим за еврозоната за поколения напред, а децата ни ще плащат дългове

Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години. Това заяви в ефира на bTV бившият икономически министър Николай Василев.

Според неговите изчисления дефицитът ще достигне 8% и ще трябва да забравим за еврозоната за поколения напред, а децата ни ще плащат дългове.

"С готвения бюджет правителството „ще раздава пари на калпак, но не с чували, а със самосвали“, а приходите не могат да покрият разходите. Тревожно е, че още преди да е приет бюджета се казва, че той ще бъде актуализиран в средата на годината. Никой не знае с колко милиарда ще изгорим тогава. Аз предполагам най-малко с 2 милиарда, ако бяха 200 милиона, няма нужда от актуализация“, каза още Василев.

Василев се обяви за премахването на диференцираната ставка на ДДС, която само води до лобиране на различни сектори да плащат по-малко. Това трябва да стане възможно по-скоро, а не през 2023 г., както се предвижда.

"Мораториумът върху цената на тока за битови потребители е „антисоциална мярка“. Има голям хаос с пенсионната система. След толкова много промени много хора не помнят колко е минималната пенсия. В момента много хора получават еднакви пенсии без значение дали са плащали осигуровки“, допълни Василев.

Според него „инфлацията не следва да скочи драматично, както каза финансовият министър“, а най-голяма тя ще бъде през пролетта.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"