БАЗ и СЗБ: Стартираме съдебни дела заради заповедите, дискриминиращи бранша ни

Общество

25-01-2022, 22:33

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България стартират серия от съдебни дела и административни процедури срещу дискриминационното отношение към бранша. Това се казва в позиция, разпространена до медиите.

„Ще сигнализираме омбудсмана на Република България за грубото потъпкване на правото на труд на всички заети в бранша с регионални или други заповеди, налагащи мерки, които са дискриминационни, и за които няма каквито и да било доказателства, че ефективно ограничават разпространението на COVID-19”, казват представителите на ресторантьорския бизнес.

„Ще сезираме Кoмисията за борба с дискриминацията за установяване дискриминационния характер на всички мерки, налагани от министъра на здравеопазването и директорите на РЗИ, които целенасочено и необосновано налагат рестрикции само в един бранш - този на заведенията”, се казва още в изявлението.

„Ще предявим искове за обезщетяване за нанасяне на вреди от всички адресати на незаконосъобразните заповеди на Министъра на здравеопазването и съответните директори на РЗИ по места”, казват от СЗБ и БАЗ.

„Република България е правова държава, която се управлява на основание Конституцията и законите на страната. Считаме, че потъпкването на основни човешки права, като правото на труд, правото на собственост, свободната стопанска инициатива, може да бъде направено само и единствено на основание на закона със законосъобразни и целесъобразни заповеди. Ограниченията, които се налагат с тези заповеди, следва да са обосновани, достатъчни и съразмерни на целите, които постигат, както и годни да постигнат тези цели. Нито една от наложените мерки не отговаряше и не отговаря на тези законови изисквания. Дори повече, мерките бяха силно дискриминационни, популистки и им липсва каквато и да била логика и последователност. А на нелогични заповеди и мерки, следва логичното им бойкотиране”, категорични са от бранша.