Половината от българите смятат, че поскъпването на цените е с над 20%

Общество

26-01-2022, 11:39

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Повишаването на цените се явява основно предизвикателство пред новата власт, сочи проучване на "Тренд"

Най-големият проблем в България са високите цени, смятат 44% от гласувалите в проучване на "Тренд". Това е с три пъти повече от втория посочен проблем – пандемията от COVID-19 (12 процентни). На трето място се нарежда корупцията с 11 процентни пункта. По-надолу продължават да доминират социалните проблеми – повишаване на доходите, обедняването и здравеопазването.

На въпрос с предварително зададени опции за това кой е първият проблем, с чиито решаване трябва да се заеме приоритетно новото правителство, отново с огромна преднина пред всички останали се нарежда овладяването на цените (58%). Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-то място с 4%.

Тествана е и оценката на респондентите за това с колко са се повишили цените на стоките, които обикновено пазаруват. Половината от тях (50%) заявяват, че поскъпването на цените е с над 20%. Близо една трета (30%) са на мнение, че повишаването е между 10 и 20%. Опцията, че поскъпването е между 5 и 10% е посочена от една десета от запитаните, а само 1% заявяват, че покачването на цените е под 5%.

Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+.