КБТБ до Петков и правителството: Не наказвайте тези, които спазват правилата

Общество

27-01-2022, 14:04

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От туристическия бранш излязоха с отворено писмо до премиера Кирил Петков и правителството, а поводът са новите ограничителни мерки, които бяха наложени заради разпространението на коронавируса.

„Обръщаме се към вас с апел да преосмислите отношението си към българския туризъм, който е сериозна част от българската икономика“, пишат от Конфедерацията на българския туристически бизнес.

Ето и цялото писмо:  

ОТ Конфедерацията на българския туристически бизнес

До Г-н Кирил Петков

Министър-председател на Република България

До  Министерски съвет на Република България

КБТБ: Не наказвайте тези, които спазват правилата

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,

Конфедерацията на българския туристически бизнес изразява своето сериозно притеснени по отношение на поредните мерки за борба с COVID-19, които отново удрят основно туризма и бранша на заведенията.

От днес в София, а и в други по-малки градове, са в сила ограничения на работното време до 22 часа и на капацитета до 50%. Това на практика затваря нощните заведения и ограничава работата на всички останали.

В същото време този сектор не може да се възползва от прокламираните мерки за подкрепа, тъй като от една страна не е официално затворен със заповед, а от друга заложените критерии са неизпълними.

Българският туризъм премина през изключително тежки близо 3 години, през които се случиха и множество фалити и много хора загубиха препитанието си. Заради постоянната несигурност браншът стана изключително неатрактивен и се наблюдава отлив на над 35% от заетите във все още работещите заведения.

Обръщаме се към вас с апел да преосмислите отношението си към българския туризъм, който е сериозна част от българската икономика.

Мерките със затваряне само на заведения очевидно не работят. Освен това, след въвеждането на „зеления сертификат“, там са ваксинирани над 80% от служителите. И не е редно да наказвате първо тези, които спазват правилата. До днес работехме 100% със зелен сертификат (ваксинирани, преболедували и с бърз антигени тест) за персонал и посетители. Това бяха условията и те бяха спазени.

Чуйте гласа на бизнеса и съвместно с него разработете работещи мерки, които да имат както здравен, така и икономически ефект.

Защото това, което се случва в момента очевидно не ограничава разпространението на болестта, но обрича предприемачите на фалит и оставя техните служители без работа.

Членове на КБТБ са Българска Туристическа Камара, Български Туристически Съюз, Българско Конгресно Бюро, Националния Борд по Туризъм, Асоциацията на Българските Туроператори и Туристически Агенти, Сдружението на заведенията в България, Българската асоциация на заведенията.

С уважение,

Теодора Жилкова

Ричард Алибегов,

Ротационни съпредседатели на КБТБСнимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"