След рекордната сметка за ток на Рилския манастир, такава получи и Бачковският

Общество

27-01-2022, 20:10

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

30 000 лева е последната сметка за ток в манастира, който е вторият по големина у нас

След рекордната сметка за ток на Рилския манастир, такава получи и Бачковският манастир, съобщава Нова тв. 

В манастира, който е вторият по големина у нас, има монтирани над 50 осветителни тела. Но след последната сметка за ток, която е в размер на над 30 500 лева освен осветлението спира и отоплението с цел икономии. Като обект от национално значение нощно време той трябва да е осветен. В светата обител има 8 монаси и работят 25 служители. 

Целият манастир се отоплява изцяло на ток.  Последната сметка е три пъти по-висока и надхвърля 30 000 лева. Това принуди светата обител да въведе режим.  Отоплението и осветлението в хотелската част са напълно изключени. Гости не се приемат. В канцелариите отполението работи на половина, а в  основната църква климатиците се пускат за няколко часа сутрин и вечер.

“Отопляват се монашеските килии, които са 10 на брой. Само от продажба на свещи и на икони няма как да посрещнем тези големи сметки за ток. Тук трябва да се намеси държавата и нейната помощ в момента е много важна за манастира”, каза секретарят на манастира Васил Апостолов.

Икономии се правят и в кухнята на светата обител.

"Готвим на газова печка с цел икономии. Бойлерът се включва по един-два часа на ден, колкото да има вода за миене на чиниите”, разказва готвачката Даниела Янева.

В манастира са убедени,  че ако токът стане битов, сметките ще паднат наполовина.