Икономист: Очаква ни продължителен период на висока инфлация

Война в Украйна ще натисне цените на енергията и може да имаме двуцифрена инфлация отвъд 10-те процента

Очаква ни продължителен период на висока инфлация. Това прогнозира в интервю за БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика. Панчев очаква годишна инфлация между 8 и 10%, тоест по-висока от миналогодишната.

Война в Украйна ще натисне цените на енергията и може да имаме двуцифрена инфлация отвъд 10-те процента, посочи той. "Заради количеството напечатани пари през 2020-а следващите години - до средата на десетилетието - ще бъдат такива със завишена инфлация.

Дори да имаме укротяване на темпа, това не значи, че цените ще спадат". На практика от 2001 г., след това 2008 година сме в период на кризи и отговор на тези кризи, който не ги решава, а само ги пренася напред във времето, каза Стоян Панчев. По думите му се намираме в края на дългосрочен дългов цикъл, а приключването на такъв цикъл е доста болезнено.

 Сега управляващите компрометират имиджа си на големи експерти, смята икономистът. Голям проблем е, че за 2022 г. са предвидени три бюджета, заяви Панчев. Според него хората, които вземат решения, сравнително късно са започнали разговора за инфлацията - едва когато ножът е опрял до кокала.

 "Инфлацията при нас е вследствие на действията на Европейската централна банка. Това е вносен проблем. Нашата БНБ на практика не може да създава инфлация заради валутния борд". Едно от решенията според Панчев е да имаме балансиран бюджет, което обаче не е така. 

"Той не само не е балансиран, а е с доста голям дефицит. Капиталовите програми са по-скоро проинфлационни".

Най-бедните ще изнесат голямата доза негативи от инфлацията, предупреди Панчев. "Това, което се прави, е малко ангро, нефокусирано и цялата структура на бюджета е проинфлационна".

Според икономиста подпомагането трябва да се прави таргетирано и да се знае докога ще важи тази помощ, за да не привиква бизнесът, подчерта Стоян Панчев. В разширената програма за ваучерите има възможност за подпомагане, допълни той.

За много болници клиничните пътеки са основният източник на приходи, а последно те са актуализирани с темпа на инфлацията през август 2020 г. Един от пътищата всички общински болници да се справят по-лесно със сегашната криза със сметките за ток е актуализация на клиничните пътеки.

 Икономистът вижда решение и във финансовата децентрализация - 2 процентни пункта от 10%-ният данък да остават вътре в общината и тя да подпомага местните болници. Поемането на сметките за ток на болниците според Панчев звучи популистки.

 Може да се мисли за помощите, които съществуват за бизнеса – субсидия за мегават час, която за болниците да е по-висока, коментира той в предаването "Преди всички". Помощта заради високите цени на енергоносителите трябва да е концентрирана и раздавана на по-малък брой предприятия и дружества, защото със сигурност има бизнеси, които нямат нужда от подобен тип субсидия, изтъкна Стоян Панчев.