ГЕРБ - СДС: "Промяната” донесе кризи и хаос във всички сфери на живот!

Политика

28-01-2022, 13:20

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Искаме 100% компенсация на всички засегнати сектори заради цената на тока, заявиха от партията

ГЕРБ внасе проект на решение за компенсация на 100% на всички засегнати сектори от високите цени на тока- така, както се компенсират ЕРП-тата. 88 000 е била цената на тока за 2020 г., а за 2021 г. 220 000 лв., заявиха от партията на брифинг в Народното събрание.

"И в най-тежката криза с коронавируса Бойко Борисов не затвори църквите и джамиите. Сега храмовете са пред реална опасност от затваряне заради невъзможност да си плащат сметките за ток. От ГЕРБ внесохме в бюджетната комисия предложение за компенсация на храмовете, което обаче се отхвърли. Храмовете са работели дори и по време на Османското иго", заяви Радомир Чолаков.

"Общинските болници не могат да вдигат цените, да променят стойността на клиничните пътеки, не получават и държавна помощ, а не могат да спрат да лекуват. С тези цени или трябва да спрат да плащат заплатите или да спрат да купуват лекарства и консумативи за пациентите. Правителството на Кирил Петков е отговорно за програмираните фалити на лечебните заведения!", коментира проф. Костадин Ангелов.

"Предстои затваряне и на центрове за деца и хора с увреждания. Средното увеличение на тока в социалните заведения е три пъти! Това са суми до 10 000 лева. Ако в спешен порядък няма държавна помощ за ток и газ, ще се стигне до затваряния", каза Деница Сачева.

"До три пъти има бум на цените и в учебните заведения, което ще доведе до по-малко реновирани кабинети заради липса на средства. Тези суми няма да бъдат компенсирани от бюджета в първите три месеца. За първи път от 10 години реално ще има намаление на доходите, това е промяната в следствие от непукизма на правителството!", посочи Красимир Вълчев.

На брифинга бяха изведени още няколко акцента:

В транспорта - само със 70 млн. лева ще е увеличението за железниците. Ще се налага отпадане на нощния транспорт.

Десетки общини пък са на режим на тока на уличното осветление, което води до опасност за гражданите.

Проблеми и във ВиК сектора. Спират тока на ВиК Ямбол. Над 80% от придобиването на вода ще бъде спряно, както и пречистването на водата. Мръсната вода ще доведе до екологична криза.

Вижте повече във видеото: