Експерти: Няма нищо революционно в Бюджет 2022

Политика

01-02-2022, 09:24

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Коментар по темата направиха икономистите Ваня Григорова и Лъчезар Богданов

"Не бих казала, че бюджетът е революционен. По нищо не личи да е такъв. Могат да се забележат някои стъпки за това как да се подобри състоянието на някои отделни групи от гражданите, има и влошаване на част от уязвимите групи”, това заяви в студиото на “Здравей, България” икономическият съветник от КТ “Подкрепа" Ваня Григорова. “Например, политиката за социалното включване е редуцирана с 300 млн. спрямо предходната година и се забелязва, че тези пари са отишли в политиката за хората с увреждания. Това означава, че взимаме пари от едни уязвими групи, за да дадем на други, което не може да се етикетира като социална политика”, добави тя.

Според главния икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов също няма "голяма революция", а проблемът е дефицитът, който отново е над 3%.

“Икономическите показатели сочат, че ефектът от пандемията в икономиката на макро ниво е преодолян и очакваме бърз растеж, защо тогава не се получава свиване на дефицита?”, попита Богданов. "Интересният въпрос е какво ще стане, когато дойде юни-юли. Някои от коалиционните партньори казаха, че тогава ще предложат промени", отбеляза още той.

Спрямо минималната работна заплата у нас, която е увеличена на 710 лв, експертите имат разногласия.

“Трябва нещо да отключи един период на бърз икономически растеж. Ние от Института за пазарна икономика предложихме да насърчим инвестициите, увеличението на доходите, данъчен стимул за инвестициите на печалбите, по-ниски осигуровки, на 5 млрд по-висок доход в българските домакинства и награда за тези работодатели, които вдигнат доходите. Това е нещо, което може да отключи този бърз растеж", поясни Богданов.

Икономистът от КТ "Подкрепа" обаче контрира идеята за намаляване на осигурителните вноски.

“В момента нямаме средства, за да плащаме това, което плащаме. Половината от парите за пенсии идват от държавния  бюджет, а не от осигурителни вноски. Ако се приеме това, което предлага Институтът за пазарна икономика, това означава да намалим наполовина пенсиите, защото няма да има средства за тях”, заяви Ваня Григорова.