Повишаването на цените на горивата ще продължи

Общество

01-02-2022, 09:33

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев

Цената на горивата у нас ще продължи да се покачва с около 10-15 стотинки за литър. Това заяви в предаването "Твоят ден" по Нова тв председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По думите му прогнозите са увеличението все пак да не надхвърли 3 лева за литър.

"Увеличението ще продължи дотогова, докато продължи повишаването на цената на суровия петрол, в момента той е основният ценообразуващ фактор. В България повишението на цените на дребно изостава спрямо повишението на цените в Европа по ред причини. Цените на газа и електрическата енергия също се отразяват върху стойностите за гориво", обясни той. 

Делчев допълни, че при сегашното законодателство държавата няма механизми, по които да регулира цените. 

"Течните горива не са регулируеми. Може, обаче, ако в рамките на ЕС се вземе решение за намаляване на акциза, това да се случи и у нас. По отношение на вътрешните мерки може да се облекчат временно процентът биокомпонент, който се влага в горивата", каза още председателят.  

Андрей Делчев коментира още, че разминаването в цените на горивата у нас и в съседни страни се дължи заради акциза и ДДС-то. 

"България като член на ЕС има задължителни нива на акциз, от които не може да падне. Слагайки върху това и ДДС-то, което е около 40% върху цената на бензина и сумите се покачват. Около 1,20 лева от цената на горивото е това, което държавата взима под формата на данъци. В Турция например акцизът е значително по-малък", допълни Делчев. 

По думите му България все пак остава държавата с най-ниска цена на гориво в ЕС. Според експерта няма опасност от недостиг на горива у нас.