Радев атакува Петков: Посещението в РС Македония беше прибързано

Политика

01-02-2022, 17:47

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Всеки позитивен сигнал може да се тълкува като някакви отстъпки от българската страна, заяви президентът

Посещението на Кирил Петков в Република Северна Македония беше прибързано. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Според държавния глава срещите на Пендаровски отклоняват РСМ от пътя към Европейския съюз.

"Действията и поведението на президента на Република Северна Македония не допринасят за напредъка на желания път на РСМ към ЕС. Всякакви претенции за реципрочност по отношение на граждански права са контрапродуктивни. Македонските българи се борят за равноправие, което да бъде гарантирано в тяхната Конституция с вписването им редом с другите части от народа. Те се борят за тяхната пълноценна интеграция в обществения живот на страната", посочи Румен Радев.

По думите му това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски.

"Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен предварителен сигнал може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна. Аз съм имал откровени разговори с Кирил Петков. Важно е българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертизи отвън на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск", добави Румен Радев.