Първата протеинова ваксина доставят в Гърция

Първата страна, която одобри ваксината "Новавакс”, беше Индонезия

Първата протеинова ваксина срещу коронавирус, тази на „Новавакс”, се очаква да бъде доставена на 21 февруари, съобщиха от здравното министерство на Гърция, пише в."Български новини".

В Гърция се очаква доставка през месеците февруари и март на 474 000 дози, като първата ще бъде на 21/2 от 168 000 дози. 

Тези ваксинации ще се извършват в определени ваксинационни центрове в определени части на страната от началото на март.

Базираната на протеин ваксина „Новавакс”, която беше одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA) миналия декември, използва технология, различна от РНК ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson.

Ваксините, базирани на протеини, могат да се съхраняват в нормален хладилник, което ги прави алтернатива на по-скъпите ваксини, които изискват съхранение и разпространение в ултрастудена верига.

Основното предимство на протеиновата субединична ваксина е, че технологията се използва от много време и е изпитана. Синтезираните от дрождите протеини се комбинират с адювант, който ускорява имунната реакция точно както при традиционните ваксини.

Ваксината на базата на протеин „Новавакс” ще се прилага в две дози и е установено, че е ефективна срещу редица щамове на новия коронавирус според министерството. Това ще бъде алтернатива за тези, които не искат РНК ваксина.

Първата страна, чиито здравни власти одобриха ваксината „Новавакс”, беше Индонезия.