Талибаните назначиха първите жени на ръководни постове в Афганистан

Те са назначени в акушеро-гинекологични заведения

Талибаните обявиха назначаването на жени на висши постове в страната за първи път, откакто завзеха властта в Афганистан. Тази информация беше публикувана на страницата в Twitter на Забихула Муджахид, заместник-министър на информацията и културата във временното афганистанско правителство, информира Нова ТВ.

"Със заповед на ръководителя на временния кабинет д-р Малалай Рахим е назначена за директор на специализирания родилен дом "Малалай" в Кабул, единственото по рода си акушеро-гинекологично заведение в цялата страна. По предложение на Министерството на висшето образование и с одобрението на министър-председателя във временното правителство д-р Ариан е назначена за директор на гинекологичната клиника в столичния квартал "Шахрара", се казва в доклада.

Назначенията бяха предшествани от многобройни срещи между радикали и представители на няколко държавни и международни организации, на които беше повдигнат въпросът за участието на жените в обществения и политическия живот.

По данни на ООН, благодарение на силната подкрепа на международната общност, през последните 20 години смъртността при майките в Афганистан, която е съществен проблем в страната, е спаднала от 1450 на 100 000 раждания през 2000 г. до 638 на 100 000 раждания през 2019 г. Въпреки това, тази цифра остава сред най-високите в света.