Масажист уреди италиански пари за спасението на наш елитен отбор

Спорт

03-02-2022, 11:05

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Какво се случва с Царско село? Отборът уж беше пред разпад и оттегляне от първенството, но остана във футболния ни елит. Собственикът Стойне Манолов на няколко пъти призна, че се колебае какво решение да вземе – напускане на Първа лига или налагане само на юноши през пролетта. В крайна сметка бизнесменът реши да не оставя елита с един отбор по-малко.

Появиха се и тайнствени италианци. Като започнеш от босове, минеш през началници на по-ниско ниво, та стигнеш до треньори и много футболисти от Ботуша. И шахът в Царско село стана пълен!

Люнопитни причини защо клубът ще продължи участието си в родното първенство излязоха на хоризонта. Първата е, че Царско село ще изпусне няколко хиляди лева от телевизионните права. Става въпрос за 300-350 000 лева. Защото ако един клуб реши по средата на сезона да се оттегли от елита, губи автоматично всяка стотинка. Всъщност, това е основната причина Стойнето да остане и да не реализира първоначалното си решение.

Второ – Манолов очаква пари и от друг място. През лятото на миналата година Царско село прати под наем Андерсон Кордейро във втородивизионния испански Флуенлабрада с опция за откупуването. Говори, че испанците са доволни от бразилеца и смятат да купят правата му. Това обаче няма как да се случи, ако българският клуб загуби професионалния си статут. Тук иде реч за приблизително 200 000 евро, което преведено на български означава 400 000. Плюс горните 350 000 , ето ти 750 000 лева. Не са за изпускане, нали? Защо Стойнето да ги губи? Вместо да затрие Царско село, по-добре да доизкара сезона с юноши. Но няма да е с юноши.

Сега идва голямата загадка. Как се появиха въпросните италиански синьори? Това са същите, които опитаха да влязат в управата на Ботев (Враца), а сетне и на Берое. Но удариха греда на двете места.

Връзката между тях и Царско село е направена от Софроний Софрониев (на снимката в кръгчето), който е бивш масажист на футболния клуб Левски, твърди БЛИЦ. Казват, че и до днес той симпатизира на "сините" и им стиска палци. Работил е в отбора, когато там блестят Боби Михайлов, Наско Сираков, Божидар Искренов, Емил Спасов, Емил Велев, Георги Йорданов-Ламята и други.

Софроний е от 15 години футболен мениджър, близо 20 лета е живял в Италия. Работил е в доста интересни отбори като физиотерапевт. Бил е такъв на Масимилиано Алегри в Каляри, който днес е треньор на Ювентус. Тогава наставник на Каляри е популярният уругваец Оскар Табарес. Поддържал е отлични отношения с тях.

Софрониев също влиза в управата на Царско село заедно с италианците Дино Сако и Томазо Маниконе. Засега баш шефът си остава Стойне Манолов.

Кои точно са италианците? Какъв е бизнесът им?

„На тези въпроси ще отговорим скоро. Чакаме г-н Манолов да се завърне от чужбина и ще дадем пресконференция. Тогава ще паднат много въпросителни. Вярвам, че престоят на двамата италианци, които са мои съдружници във фирмата, която имаме, ще е положителен в България. Чакаме още футболисти от Италия, които заиграят в Царско село“, заяви Софрониев пред БЛИЦ и уточни, че единият от тях е от италианско-швейцарски произход.

Той разкри интересна факт за треньорския пост на Царско село. Начело на тима официално ще се води легендарният ветеран Йордан Стойков-Бумбо. През ноември шампионът на България с Локо (София) през 1978-а навърши 70 години. Нещата обаче ще се движат от италианеца Андреа Сасарини, който няма нужния лиценз за наставник. Стойков от много време не е бил треньор в България, работил е само в чужбина - и то в няколко екзотични страни. За последно - в Малдивите.

Връзката между италиански бизнесмени и българския футбол е дълга, интересна и даже на моменти трагикомична. За нея може цял роман да се напише. Спомнете си само Нефтохимик и Ботев (Пловдив), но не по времето на Динучи при „канарчетата“.

Дали ни предстои нов такъв епизод или този път всичко ще е чисто и прозрачно? Въпрос без отговор е това. Засега.