Джеки Чан носи олимпийския огън в Пекин

Спорт

03-02-2022, 11:08

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Щафетата с олимпийския огън започна своя втори ден днес на върха на Великата китайска стена, където популярният актьор от Хонконг Джеки Чан и доста китайски олимпийски призьори са хората, които се редуват, носещи пламъка по маршрут, съкратен до три дни поради КОВИД-19.

Щафетата с факела, който ще открие Зимните игри утре, е много по-скромна от онази, която обхващаше земното кълбо за Летните игри в Пекин през 2008-а. Тогава също турнето не мина без проблеми и беше прекъснато от протести.

Олимпийският шампион по тенис на маса Ма Лун и У Цзинюй - двукратен шампион по таекуон-до, бяха сред тези, които носеха сребърно-червената спирална факла в района Бадалин от Великата стена, където в четвъртък сутринта температурата беше минус 11 градуса по Целзий.

67-годишната филмова звезда от Хонконг Джеки Чан, който е известен с подкрепата си за правителството в Пекин, беше обявен в прессъобщението на организаторите с името Чън Ганшън.

"Станах в 4.00 часа сутринта. Това е моята четвърта Олимпиада. Много съм щастлив. Но дори и така щастлив, пак ми е студено", заяви комедийната филмова звезда пред журналистите след като тича по стената.

Бадалин, участък от Стената, който е най-често посещаван от туристите, се намира на 70 километра от центъра на Пекин в района Янцин, близо до олимпийския улей и трасето за алпийски ски. Построена е около 1500 години след Христа от управляващата династия Мин.

По-късно днес факелът ще мине през Чжанцзякоу до съседната провинция Хъбей, където по-голямата част от състезанията на сняг ще имат своите терени за излъчване на шампионите. Щафетата ще завърши в петък на олимпийския стадион, където ще бъде запален и Огъня на Игрите.