ЕК предлага COVID сертификатите за пътуване да останат в сила до средата на 2023 година

Предложението може да влезе в сила, ако бъде одобрено до 30 юни от ЕП и Съвета на ЕС

Европейската комисия предложи Ковид сертификатите да останат в сила при пътуване в ЕС до края на юни догодина.

Целта е ЕС да бъде подготвен за възможно увеличение на броя на заразените във втората половина на тази година и за поява на нови вирусни щамове, за да остане пътуването в ЕС безопасно. Предложението може да влезе в сила, ако бъде одобрено до 30 юни от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Решенията как да се използват сертификатите на национално равнище остават в ръцете на местните власти. Комисията допълва, че европейското законодателство нито изисква, нито забранява използването на сертификатите по национални правила. ЕК насърчава държавите да признават еднаква валидност на сертификатите за национални цели и при пътуване в ЕС.

През декември миналата година ЕК предложи валидността на сертификатите за ваксинираните при пътуване да бъде 270 дни. Комисията поясни, че без удължаване на европейския сертификат съществува възможност държавите да въведат разнообразни собствени правила, които ще объркват пътуващите. Предвижда се комисията да представи до края на март нов доклад за изпълнението на европейското законодателство за сертификатите.