Дончев: Истина или лъжа са думите на Петков относно Плана за възстановяване? (Видео)

Политика

04-02-2022, 20:26

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него предадения план в Брюксел е на служебния кабинет, а не на новото правителство

"Днес по време на процедура по блиц контрол в НС имах възможност да задам въпрос на министър-председателя във връзка с голямото закъснение при разработването и подаването на новата версия на Плана за възстановяване и устойчивост, текстовете по оперативните програми и споразумението за партньорство. Защото, напомням, програмният период започна началото на 2021 година, тя изтече като нулева и аз се безпокоя, че голяма част, ако не и цялата 2022 г. също ще бъде нулева", заяви на брифинг в централата на ГЕРБ бившият вицепремиер и зам.-председател на партията Томислав Дончев.

"Г-н Петков в пленарна зала ме информира, цитирам: "В отговор на вашия въпрос директно мога да кажа, че Планът е предаден на европейската комисия, която го разглежда в момента". Което стана повод да реагирам, защото ако наистина на европейската комисия е пратен нов план, това е проблем, нещо повече - това е безобразие. Защото не може да се изпраща документ, който никой в България не е виждал. Или това не е истина", допълни Дончев.

"Днес говорител на Европейската комисия заяви, че планът, с който разполагат, е подаден на 15 октомври 2021 г. Това е планът "Пеканов", разработен от второто служебно правителство. Правителството на г-н Петков беше избрано 2 месеца след това. Искам да попитам, в такъв случай, истина или лъжа са думите на г-н Петков от днес, че планът е предаден на ЕК в момента и тя го разглежда? Много не обичам евтините политически внушения, но не е хубаво да се лъже, особено в парламента. И заради това поведение оттук-нататък ще бъдем принудени да внимателно да анализираме всяка дума на министър-председателя, за да преценяваме дали тя е истина или лъжа", каза още Дончев.