Деница Сачева: Всички българи са притеснени от повишението на цените

Политика

05-02-2022, 10:45

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Всички български граждани са притеснени от повишението на цените на тока, на енергоносителите, на горивата, на стоките и услугите. Това не можахме да го заложим като дневен ред в парламента, управляващите предпочитат да разглеждаме законопроекти, които не са в дневния ред на хората и са с несъществуващ вносител - служебното правителство. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Деница Сачева от ГЕРБ.

По думите ѝ предложенията на ГЕРБ са пренебрегвани, няма конкретни предложения за общините, а се дават закани да се проверяват тези, които не успяват да си плащат сметките за електричество.

Тя определи като крайно цинично да бъдат сплашвани с наказания кметовете, които не се подчиняват.

Сачева изрази притеснение, че едва в последните дни Асен Василев е заговорил за компенсации заради високите сметки за ток, но е притеснена как ще се случи това, тъй като гръмките обещания за размера на пенсиите са се провалили.

Като процент от БВП социалните плащания намаляват. За миналата година беше 15,2%, сега се предлага да е 14,2%, каза тя.

Според Сачева всичко, което сега се предлага като антикризисни мерки, е наследено като предложения от ГЕРБ, продължават се техните политики. Изтъкна, че Бюджет 2022 се основава на грешни прогнози, а увеличението на доходите на пенсионерите ще бъде изядено от инфлацията.

Каза, че финансовият министър е излъгал, че е изпратен нов план за възстановяване и устойчивост, а ЕК работи със стария - на служебния вицепремиер Атанас Пеканов, тъй като План "Петков" няма.