Гръцкото правителство изпълни някои от исканията на протестиращите фермери

Фермерите от пограничните райони с България са в изчакване на преговорите

Правителството в Атина реагира с частично изпълнение на исканията на протестиращите фермери,които са с тракторите на магистралата при град Лариса.

Движението не е прекъснато, но земеделците са готови за блокади, според изявления на местния фермерски съюз.

Над 300 трактора са разположени на магистралата Солун-Атина в района на Лариса. Техниката е от двете страни на платното и движението не е прекъснато.

Фермерите заявиха, че не желаят да преминат към блокади на пътища, въпреки че са в пълна готовност, обяви лидерът им Ризос Марудас.

Целта на протестите е да се решат дълбоки проблеми в аграрния сектор, заявяват протестиращите в Лариса, предаде БНР.

Правителството направи стъпка да намали напрежението сред фермерите, като обяви данъчни облекчения. Сваля се ДДС върху торовете, обезщетения до 80% от цената на тока за миналата година, както и повече субсидии по аграрната програма за островите.

В отговор фермерите от протеста в Лариса обявиха, че с тези облекчения не се решават проблемите в сектора и настояват за по-голямо данъчно коригиране. На същото мнение са и социалистите в парламента.

Фермерите от пограничните райони с България са в изчакване на преговорите с аграрното министерство и засега не обмислят включване в протестите.