Новото ръководство на "Булгаргаз" е продало на Румъния десетки мегават часа природен газ

Общество

05-02-2022, 19:31

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на газа за февруари

Новината предизвика вълна от критики

Новото ръководство на "Булгаргаз" е продало на Румъния десетки мегават часа природен газ. Новината предизвика вълна от критики, съобщава Нова тв.

От дружеството обявиха, че само свободни количества газ са реализирани на газов хъб „Балкан”. А сделката е сключена с цел подобряване финансовото състояние на дружеството.

Споровете около "Булгаргаз" започнаха заради твърденията, че в петък за секунди от дружеството са продали 60 000 мегават часа природен газ на Румъния. От „Булгаргаз” отговориха, че количеството е 37 000 MWh. Всичко това породи въпроси, зададени от бившите управляващи и от експерти, които попитаха кои са били посредниците за извършването на тази сделка и защо е била необходима.

„60 000 са за събота и неделя. Ние сме направили някого милионер. 1,8 милиона евро! Веднага трябва да кажа, че са продадени през посредници. Не знам дали ще арестуват новия директор, не знам дали прокуратурата въобще ще направи нещо, но това, ако остане във въздуха след всички атаки, това означава двойни стандарти от типа – „стани да седна”, заяви Румен Петков пред NOVA.

А сделката била направена за секунди, твърди Румен Петков.

„И този, с който сме се разбрали, че ще му го продадем сме го продали”, заяви Петков.

В обвиненията се включиха и бившите управляващи.

„Ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони. Война ще има в "Булгаргаз", защото едните искат да вземат пътя на „копринката”  70-те лева на мегаватчас, който са плащали рушвет компаниите”, заяви Борисов. 

От "Булгаргаз" отговориха с позиция до NOVA. От дружеството обясниха, че е извършена проверка, която е показала, че заради обичайното по-ниско потребление през уикенда, от общия микс са реализирани излишните количества на газов хъб „Балкан”.

Напълно е възможно и в технически, и в търговско отношение при излишъци в България на доставен природен газ, „Булгаргаз” да прави реекспорт към Румъния. Това е средна цена от микса и съвсем нормално тези количества да бъдат освободени”, заяви енергийният експерт Христо Казанджиев.

От "Булгаргаз" добавят, че действително продадените за периода количества всъщност са 37 хиляди мегават час. А целта за продажбата им е подобряване на финансовото състояние на дружеството, заварено от новото ръководство. От своя страна бившият директор на „Булгаргаз” Николай Павлов заяви за NOVA, че компанията е оставена в добро състояние.

"Компанията я оставихме в отлично финансово състояние. Няма нито един лев, нито една стотинка задължения просрочени. Очакват се компенсациите от Министерство на енергетиката в размер на 100 млн. и до 12-то число трябва да се съберат около 300 млн. Тоест 400 млн. трябва да имат приходи”, заяви Николай Павлов.

От „Булгаргаз” обясниха още, че получената цена от извършените борсови продажби са по-високи от тези, ако излишните количества не са били освободени.