Облекчават мерките в Италия

От 11 февруари в Италия се премахват предпазните маски на открито

От 11 февруари в Италия се премахват предпазните маски на открито. Това предстои да стане чрез разпоредба на здравното министерство. Смята се, че вече може да се обсъжда отмяна на извънредното положение, въведено заради Covid пандемията, предава кореспондентът на БНР в Италия.

Разпоредба на италианското здравно министерство „е на път да преустанови носенето на маски на открито на цялата национална територия без разлика в цвета за регионите, считано от 11 февруари“, каза заместник-министърът на здравеопазването Андреа Коста специално за информационната агенция ANSA.

Той заяви, че няма големи разлики между жълтите и оранжевите зони, защото Covid инфекциите намаляват и кампанията за ваксинация върви много добре.

„Трябва да дадем положителен сигнал на гражданите”, каза още заместник-министърът.

Той е съгласен извънредното положение да приключи на 31 март и постепенно да започне облекчаване на мерките. Смята се, че до средата на март 49 милиона италианци ще бъдат вече с бустерна доза Covid ваксина.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца определя положението за „обнадеждаващо“, защото случаите на зараза за една седмица са намалели с 30%.