От ГЕРБ-СДС обвиниха служебните правителства за забавянето на Ф-16

Политика

10-02-2022, 17:04

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Настояваме управляващите да информират обществеността какви са причините за това забавяне", призоваха от ГЕРБ-СДС на брифинг

Още лятото на 2021 г. служебното правителство беше информирано за забавяне в доставката на осемте изтребители Ф-16 поради промяна на производството на технологията. Какво направи министърът на отбраната и информира ли началника си Румен Радев?

Това попитаха на брифинг депутатите от ГЕРБ Даниел Митов и Христо Гаджев.

"ГЕРБ-СДС настояваме управляващите да информират обществеността какви са причините за това забавяне. Защо сега се опитват да прикриват провала на служебните правителства на Румен Радев? Радев управлява и сегашния кабинет.", посочи Гаджев.

Депутатите посочиха, че договорът, който беше сключен между правителствата на България и САЩ има много ясни срокове за доставка - две машини през втората половина на 2023 г. Другите – през лятото на 2024 г.

"Ако има забавяне в доставката от САЩ, българското правителство може да поиска от американската страна да подпомогне България по изпълняването на мисиите по Air Policing. По този начин американската страна да си поеме задълженията по евентуалното забавяне", подсказа на управляващите Христо Гаджев.

"Служебното правителство на Румен Радев се провали в изграждането на съпътстващата инфраструктура на Граф Игнатиево. Управляващите прехвърлят от бюджета неусвоени пари от 2021 г. към 2022 г., за да наваксат провала на служебния кабинет", заяви Даниел Митов.

Вижте повече във видеото: