Доц. Гломб: В България са регистрирани и трите подтипа на Омикрон

Общество

11-02-2022, 12:29

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Очаква ни спокойно лято, при висока ваксинация, прогнозира тя

В България са регистрирани и трите подтипа на варианта Омикрон.Това каза в ефира на „Твоят ден” по Nova News доц. Любомира Николаева Гломб, завеждаща отделение „Вирусология" в НЦЗПБ. По думите ѝ новият вариант на вируса беше доминиращ у нас на около 80% при секвенираните проби до 20 януари.

„Сега процентът на доминация вероятно е по-висок. Притеснително е това, че заради идеята, че Омикрон протича по-леко, много хора отлагат своята ваксинация или поставянето на бустерна доза. Подтиповете на новия вариант заразяват много повече, като бройката на тежките случаи накрая може да се окаже и колкото при Делта варианта”, обясни тя.

Според вирусолога добра е новината, че за пръв път от много време излекуваните у нас са повече от новозаразените.

„Това говори за пречупване на тренда надолу на новозаразните, но трябва да почакаме за пречупване на тренда, отчитащ хоспитализациите. Голяма част от починалите са неваксинирани”, коментира още тя.

Доц. Гломб прогнозира, че ни очаква леко лято по отношение на COVID пандемията, но уточни, че данните, основание за това, идват от страни с голям процент ваксинирани.

Междувременно специалисти сигнализират за широк спектър от постCOVID симптоми, сред които косопад, главоболие, проблеми с очите и много други.