Кои страни в Европа отмениха COVID ограниченията?

От вчера Норвегия премахна на практика всички рестрикции

Европейски страни отменят в различна степен ковид ограниченията.

От вчера Норвегия премахна на практика всички рестрикции, в Австрия отпаднаха сертификатите за ваксинация за определени места, пишат от БНТ.

През седмицата Швеция отмени всички противоепидемични мерки, Нидерландия планира да се откаже от повечето антиковидни ограничения до края на месеца.

Дания го направи в началото на февруари, а Великобритания разхлаби мерките още през януари.

Норвежките власти смятат, че пандемията вече не представлява заплаха за здравето на голяма част от жителите на страната. Причините са, че щамът Омикрон причинява по-леко протичане на болестта и че населението е защитено с ваксини.

Имунизираните в Норвегия са близо 75 %. На практика там бяха отменени всички ограничения, включително изискването за изолация и безопасна дистанция.

В Австрия вече не е необходим сертификат за ваксинация или преболедуване в търговските обекти, музеите и услугите. Носенето на маски обаче остава. Отпадат и ограниченията за присъствие на обществени събития. От 19-ти февруари  неваксинираните също ще могат да посещават заведения, но само с отрицателен тест. Броят на новите случаи остава висок – повече от 31 000 за денонощие, но според правителството ситуацията в болниците е под контрол.

От 18-ти февруари, барове и ресторанти в Нидерландия отново ще работят до 1 часа след полунощ вместо до 22 часа, както е сега. Мерките за социална дистанция на обществени места ще отпаднат до края на месеца. Също до края на февруари нидерландското правителство смята да отмени повечето от антиковидните рестрикции.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен