БСП скастри Кирил Петков заради АЕЦ "Белене

Политика

16-02-2022, 10:38

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Социалистите призоваха коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение

Изпълнителното бюро на БСП излезе с позиция, в която се припомня коалиционното споразумение, което не изключва строеж на АЕЦ "Белене". 

Реакцията е по повод позицията на премиера Кирил Петков, че правителството няма да строи централата". Ще припомним, че в една от последните изяви по темата Петков даде да се разбере, че няма да се строи "Белене", а ще се мисли за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй". Пред bTV той дори нарече проекта „локва“ и обясни, че „Мариците“ ще бъдат запазени.

Ето и пълния текст с позицията на ИБ на БСП:

Във връзка с неколкократните публични изявления на министър-председателя г-н Кирил Петков относно изграждането на АЕЦ "Белене", Изпълнителното бюро на НС на БСП прие следната позиция:

Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта "Енергетика", заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението.

"Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане". Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ "Белене". Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение.