Синдикатът на пожарникарите: Не сме поканени на среща с премиера

Политика

16-02-2022, 16:04

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Протестът ни ще бъде мирен, увериха от Националният синдикат на пожарникарите и спасителите

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”, който планира протест в събота, не е бил поканен на преговори с премиера, каквито се очаква да има днес. От синдиката нямат информация и за това хора от криминалния контингент да се опитват да се включат в организацията на протеста им, съобщава Нова тв.

"Аз нямам информация, че криминален контингент участва в организацията на протестите, но държа да бъда уведомен, ако това е вярно”, заяви Венцислав Станков.

Той обясни още, че към момента няма покана за участие в преговори с премиера, както по-рано беше съобщено от Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на Кирил Петков. 

"Не зная кои синдикати са поканени. Но Националният синдикат на пожарникарите и спасителите не сме поканени. Още на 21 януари сме изпратили писмо до премиера с искане за среща. Към момента нямаме потвърждение, че ще се състои такава среща”, заяви Станков.  

Той увери, че протестът на пожарникарите ще е мирен и не цели създаване на напрежение в обществото. От синдиката настояват за увеличение на средствата в бюджета за 2022 г., за да се увеличат заплатите в сектора с 20%, Искат и 100 милиона лева за капиталови разходи. Освен това настояват за възстановяване на социалния диалог в МВР.

"През последния месец и половина има напрежение, тъй като се предвижда да се извадят Пожарната и дирекция 112 в отделна държавна агенция. Диалог почти няма. Обещаха ни, че работна група в МВР ще направи доклад, но до днес такъв доклад не ни е предоставен. Реформите в МВР се правят „на тъмно”. Това е един от основните проблеми, става въпрос за съдбите на хиляди хора”, смята Станков. Той твърди, че три пъти е искал срещи с министър Рашков, но до такава не се е стигнало.

Протестът на синдиката на пожарникарите и спасителите ще се проведе в 12 ч. в събота пред Министерски съвет, след това с шествие до Народното събрание, каза Тодор Капитанов, председател на стачния комитет на КНСБ.