Сдружението на общините: Парите за безплатните детски градини може да не стигнат

Общество

17-02-2022, 20:15

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Парите за безплатни детски градини може да не стигнат. Това каза в ефира на "Денят на живо" по NovaNews изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева. По думите й предвиденият ресурс от 85 милиона лева може да се окаже недостатъчен, като сметката ще бъде покрита основно от общините и местните данъкоплатци. 

"Политиката за безплатни детски градини ще струва годишно над 1 милиард лева. По данни на МОН в момента детските градини в страната са 1726, като в тях се отглеждат над 245 хиляди деца. Към момента 76 % се покриват от държавата, 17% от общините, 7% остават за родителите. Сега с промяната в закона се обезпечава единствено частта, касаеща таксата за градините, плащана от родителите", обясни тя. 

Георгиева коментира още, че разчетените 85 милиона лева формално ще покрият общия обем такси, който се събира годишно. 

"Не можем обаче да прогнозираме ръста на електроенергията, хранителните стоки и минималната работна заплата, затова смятаме, че тези средства ще са недостатъчни до края на годината. Стартираме с тях, като след първото тримесечие ще направим съвместен анализ с МОН и финансовото министерство, като се надяваме да бъдат договорени допълнителни средства с актуализацията на бюджета", обясни тя. 

Според Георгиева все по-строгите изисквания за здравословното хранене в детските заведения също поставят под въпрос дали средствата ще се окажат достатъчни. 

"Трудно покриваме тези изисквания, но компромис с качеството на храната няма да допуснем. Търсим алтернативи, включително и общините сами да отглеждат продукция. Община Троян вече създаде общински овощни и зеленчукови градини, които почти на 100% задоволяват нуждите на детските градини", каза още тя. 

Във връзка с обвиненията, че общинската администрация е раздута Силвия Георгиева коментира, че на много места кадрите недостигат. 

"В момента в общинската администрация работят над 25 хиляди души. Хората на много места не стигат, трудно успяваме да намерим и висококвалифицирани кадри. Например главните архитекти са общо 150 като те са разпредели и покриват няколко общини", каза още изпълнителният директор. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен