След призива на клубовете: БФС промени ограниченията за чужденци извън ЕС

Спорт

18-02-2022, 07:00

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Българският футболен съюз уточнява, че промените в правилата за картотекиране и участие на чуждестранни футболисти в ППЛ и ВПЛ са приети по инициатива на Професионалната футболна лига и на самите клубове. Промените са комуникирани с тях, тъй като нито една европейска федерация няма практика да отчита публично всяко свое оперативно решение.

След приетите корекции бройката на позволените чужденци в клубовете от ППЛ и ВПЛ и съотношението между чужденци и българи се запазва, като единствено се премахва факторът „националност“.

Тази политика е наложена във водещи европейски държави като Германия, Португалия, Хърватия, Унгария и т.н., заради финансовите и спортно-технически ползи за клубовете от привличането на таланти извън ЕС, а също и за националните отбори, които биха могли да ги използват впоследствие – често срещана практика в модерния футбол.

"Подчертаваме, че всяко решение на БФС е в интерес на клубовете и е стратегически обосновано и базирано както на принципите на УЕФА, така и на законите на Република България", посочват от централата.