Общопрактикуващи лекари сигнализират: Липсва важна детска ваксина

Общество

18-02-2022, 10:54

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ваксината не е част от задължителния имунизационен календар, но е безплатна

За липсата на важна детска ваксина сигнализираха от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България. Дистрибуторът за доставка на Ротарикс ваксините е прекратил доставките й до общопрактикуващите лекари по Националната програма поради липса на договор.

Д-р Костадин Сотиров, член на УС на Сдружението на общопрактикуващите лекари, коментира пред БНТ, че тази ваксина се поставя за предотвратяване на ротавирус при децата от 1 до 5 години. По-тежко засегнати са по-малките и лечението им е изключително трудно.

Ваксината не е част от задължителния имунизационен календар, но е безплатна. Обхватът е около 35 - 40% на бебетата и заради имунизацията има значително намаляване на заболяването.

"Слага се до 6-месечна възраст, като може да се започне от шестата седмица, затова се получи много неприятно, когато без предварително предупреждение доставката на тази ваксина беше спряна. Деца, при които сме започнали имунизацията с тази ваксина, няма втора доза, за да завършим имунизацията, а не може да я заменим с другата ваксина, която има, защото двете не са взаимнозаменяеми", обясни лекарят.

Изчакването също не е вариант, защото срокът за поставяне на втората доза при някои деца вече изтича. Има и риск за здравето, тъй като при 80% от случаите ротавирусът протича тежко - децата се обезводняват, което е предизвикателство и за родителите, и за лекарите.